Normy dobowego zapotrzebowania na witaminy u dzieci

Normy dobowego zapotrzebowania na witaminy u dzieci

Istnieje szeroki zakres opinii dotyczących dziennego zapotrzebowania na witaminy u dzieci. Zalecenia dotyczące spożycia witaminy D i C są ekstrapolowane z poziomu osób dorosłych. Niedobór jodu u dzieci może prowadzić do wola. Niedostateczne spożycie witaminy C może prowadzić do wola. Na przykład, niewystarczające spożycie witaminy D może prowadzić do wola. Aby zapobiec temu problemowi, rodzice powinni dostarczać swoim dzieciom odpowiednie ilości jodu.

Prezentowany tekst jest efektem naszych działań w partnerstwie z okiemdentystki.pl

Niedobór jodu powoduje wole

Wole jest częstym objawem klinicznym niedoboru jodu, który dotyczy 30% światowej populacji i 150 milionów ludzi na całym świecie. Jod jest ważnym minerałem, który pomaga regulować metabolizm i kontroluje estrogen. Niedobór jodu może zwiększyć aktywność hormonu estrogenu, co może prowadzić do nadczynności tarczycy, włókniaków macicy i nie tylko. Na szczęście w Korei nie występuje problem niedoboru jodu, a częstość występowania wola nie zwiększyła się na obszarach z niedoborem jodu. Ponadto nie stwierdzono różnicy w częstości występowania wola u kobiet i mężczyzn mieszkających w regionach o marginalnym poziomie jodu.

Wole najczęściej występuje u osób niepiśmiennych i często jest nierozpoznawane lub ignorowane przez lekarzy. W dotychczasowych badaniach częstość występowania wola była większa w regionach górskich. W Baltistanie, w północno-wschodnim Pakistanie, stwierdzono, że wynosi ona 16,6% u kobiet i 20,4% u mężczyzn. Niedobór jodu jest główną przyczyną wola, dlatego działania profilaktyczne muszą się skupić na eliminacji niedoborów jodu.

Tarczyca jest narządem w kształcie motyla zlokalizowanym w szyi. Wykorzystuje on jod do produkcji hormonów i regulacji ich uwalniania. Hormony te wspomagają metabolizm, wzrost i rozwój organizmu. Niski poziom jodu może wpływać na funkcjonowanie tarczycy i powodować różne problemy zdrowotne. Istnieją dwa sposoby leczenia wola. Należy zacząć od upewnienia się, że spożywasz dużo jodowanej soli kuchennej. Pomoże to zapobiec wzrostowi powiększonego gruczołu.

Jednym ze sposobów uniknięcia niedoboru jodu jest spożywanie pokarmów o dużej zawartości jodu, takich jak chwasty morskie i gąbczaste muszle. Sól jodowana jest również dostępna w wielu popularnych produktach spożywczych. Przemysł spożywczy powinien być zaangażowany w zwiększanie świadomości społecznej na temat żywności bogatej w jod i soli jodowanej. Pomoże to zapobiegać wole.

Jod jest pierwiastkiem śladowym niezbędnym do produkcji hormonów tarczycy. Hormony tarczycy są niezbędne dla rozwoju mózgu i organów oraz regulują metabolizm w większości komórek. W życiu płodowym hormony pochodzące z tarczycy są niezbędne do rozwoju mózgu. Brak jodu prowadzi do niewystarczającej produkcji hormonów tarczycy i może powodować uszkodzenie narządów, mięśni, serca i nerek. Ważne jest, aby zasięgnąć porady lekarza w przypadku niedoboru jodu, ponieważ zbyt duża ilość może mieć negatywny wpływ na tarczycę.

Zalecenia dotyczące spożycia witaminy C dla dzieci oparte na zaleceniach dla dorosłych

Aby spełnić wymagania dotyczące witaminy C, dzieci powinny spożywać co najmniej 25 miligramów tej witaminy dziennie, według Rady ds. Żywności i Żywienia Instytutu Medycyny. Jednak zalecane dzienne spożycie (RDA) dla dzieci jest wyższe. Waha się od 45 do 65 miligramów dla małych dzieci, a od 85 do 120 miligramów dla młodzieży i dorosłych. Zwiększenie spożycia witaminy C przez dziecko może korzystnie wpłynąć na jego ogólny stan zdrowia, a nawet pomóc w walce z niektórymi chorobami.

W ten sam sposób, w jaki witamina A i witamina E mają różne wymagania, zapotrzebowanie na witaminę C dla dzieci jest ustalane na podstawie tych wytycznych. Zalecane spożycie dla dorosłych zostało ustalone na podstawie badań przeprowadzonych na zdrowych młodych kobietach, dorosłych i kobietach w ciąży. Nowe wytyczne doprecyzowały zalecaną dawkę żywieniową dla dzieci w oparciu o te badania. I choć jest to początek, potrzebne są dalsze badania, aby określić, które z tych wytycznych są najlepsze dla dzieci.

Oprócz tego, że jest silnym antyoksydantem, witamina C jest najlepiej znana ze swojego związku z układem odpornościowym. Obecnie, bardziej niż kiedykolwiek ważne jest, aby dzieci rozwijały silny układ odpornościowy, zwłaszcza w obliczu obaw związanych z koronawirusem. Witamina C jest niezbędnym składnikiem białych krwinek, które pomagają organizmowi identyfikować i reagować na potencjalnie szkodliwe materiały w organizmie. Poprzez wspieranie układu odpornościowego, witamina C może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, a nawet niektórym rodzajom anemii.

Jako przeciwutleniacz, witamina C chroni białe krwinki przed wolnymi rodnikami, które mogą je uszkodzić. Wspomaga również układ odpornościowy poprzez stymulację produkcji białych krwinek. Ponadto może chronić przed niektórymi chorobami, w tym nowotworami. Najlepiej pozyskiwać ją poprzez owoce i warzywa, ponieważ są to najlepsze źródła witaminy C. Należy pamiętać, że niewielka ilość witaminy C dziennie pomoże dzieciom uniknąć wielu chorób i utrzymać silny układ odpornościowy.

Pomimo tego, że witamina C jest dostępna w wielu produktach spożywczych, niektóre dzieci mają problem z uzyskaniem jej wystarczającej ilości poprzez dietę. Rodzice powinni uzupełnić dietę swoich dzieci o multiwitaminę, ponieważ organizm dziecka potrzebuje 15 do 20 różnych witamin i minerałów dziennie. Przyjmowanie suplementów diety może pomóc im uzyskać zalecaną ilość witaminy C, ale rodzice powinni skonsultować się z pediatrą, aby upewnić się, że ich dzieci otrzymują jej wystarczającą ilość.

Zalecenia dotyczące spożycia magnezu dla dzieci oparte na zaleceniach dla dorosłych

Chociaż nie ma konkretnych wytycznych dotyczących spożycia magnezu przez dzieci, większość ekspertów sugeruje, aby spożywały one co najmniej 30 do 40 miligramów dziennie. Dzieci poniżej czwartego roku życia są zobowiązane do spożywania jedynie ilości magnezu znajdującej się w mleku matki. Ponadto, Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) nie wymaga, aby na etykietach żywności podawano zawartość magnezu. Jednak większość żywności zawiera odpowiednie ilości tego minerału, a producenci dodają go również do niektórych wzbogaconych płatków śniadaniowych.

Zalecana dzienna dawka magnezu dla dzieci zależy od wielkości dziecka i ilości spożywanych przez nie pokarmów. Zalecana ilość magnezu dla dzieci to około 20 miligramów na kilogram masy ciała. Nie jest konieczne codzienne uzupełnianie dziecka tym minerałem, ale dzienna dawka co najmniej 10 miligramów może pomóc im spełnić zalecane spożycie. Ponadto dzieci powinny unikać pokarmów, które zubożają magnez, takich jak przetworzona żywność o wysokiej zawartości cukru lub soli. Ponadto suplementy magnezu mogą być szkodliwe, jeśli są przyjmowane w dużych dawkach.

Osoby z chorobami podstawowymi, które zakłócają proces trawienia, mogą mieć niższe spożycie magnezu niż osoby z normalnym poziomem. Choroba Crohna, celiakia czy choroba Leśniowskiego-Crohna wpływają na jelito kręte, które jest największym odcinkiem jelita cienkiego. Cukrzyca typu 2 powoduje, że nerki produkują nadmiar moczu, wypłukując magnez z organizmu. A wysokie spożycie magnezu może zmniejszyć ryzyko udaru mózgu.

Chociaż zbyt duża ilość magnezu może być szkodliwa dla dzieci, nie jest uważana za zagrożenie dla zdrowia zdrowych dorosłych. Nadmiar magnezu z pożywienia jest wydalany z moczem. Jednak wysoki poziom magnezu pochodzący z suplementów lub z niektórych leków może powodować objawy takie jak biegunka, skurcze brzucha i nudności. Niektóre formy magnezu powodują biegunkę, takie jak sole magnezu, które są najczęściej zgłaszane do powodowania tego objawu. Sole magnezu mają właściwości przeczyszczające i osmotyczne, a efekty te są spowodowane przez niewchłonięte sole w jelicie.

Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetyków zaleca, aby dzieci spożywały nie mniej niż 20 miligramów magnezu dziennie. Suplementacja magnezu nie przynosi jednak korzyści osobom bez żadnych niedoborów żywieniowych. Ważne jest również, aby zrozumieć, że zalecenia dotyczące spożycia magnezu nie są przeznaczone dla populacji ogólnej. Ostatecznie zapotrzebowanie dziecka na magnez najlepiej określić na podstawie jego wieku, wielkości ciała i innych czynników.

Zalecenia dotyczące spożycia witaminy D dla dzieci oparte na ekstrapolacji z zaleceń dotyczących spożycia dla dorosłych

Niedobór witaminy D może prowadzić do osteomalacji, czyli stanu, w którym kości nie ulegają mineralizacji. Powoduje to słabe kości i deformacje szkieletu. Objawy osteomalacji są podobne do objawów krzywicy, w tym deformacje kości, ból, napady hipokalcemii, skurcze tetaniczne i nieprawidłowości zębowe.

Aktualne zalecane dzienne spożycie witaminy D dla dzieci oparte jest na ekstrapolacji z zaleceń spożycia opracowanych dla dorosłych. Zalecana dzienna dawka wynosi 600 IU (15 mcg). Jednak rzeczywiste spożycie zależy od wieku i płci dzieci. Dzieci o ciemnej skórze i tych, którzy mają warunki, takie jak celiakia lub leki przeciwdrgawkowe mogą wymagać suplementów witaminy D. Porozmawiaj z lekarzem swojego dziecka, aby uzyskać konkretne porady w oparciu o jego wiek, płeć i warunki zdrowotne.

Badania pokazują, że suplementacja witaminą D znacząco zmniejsza śmiertelność z powodu nowotworów. Badanie VITAL objęło 25871 mężczyzn i kobiet z odpowiednim poziomem 25(OH)D w surowicy. Badacze nie stwierdzili istotnych różnic pomiędzy grupami suplementacji witaminą D i placebo. Wyniki badań są jednak niespójne. Ponieważ zalecenia dotyczące spożycia witaminy D dla dzieci opierają się na ekstrapolacji zaleceń dotyczących spożycia przez osoby dorosłe, ważne jest przestrzeganie tych wytycznych w celu zapewnienia zdrowia dziecka.

AAP zaleca 10 mcg witaminy D dla niemowląt, które nie są karmione piersią. Niemowlęta, które spożywają mniej niż 1000 ml preparatu wzbogaconego w witaminę D, powinny przyjmować suplementy. Podczas karmienia piersią najlepiej jest uzupełniać mleko matki witaminą D. Pomoże to dziecku wchłonąć więcej witaminy D, która jest niezbędna dla zdrowia kości.

W USA dietetyczne źródła witaminy D są w dużej mierze fortyfikowane. Mleko jest wzbogacone o 400 IU witaminy D na kwartę (946 mL). Inne produkty spożywcze mogą zawierać wyższe lub niższe poziomy. Jedno z ostatnich badań wykazało, że prawie całe mleko w USA jest fortyfikowane w witaminę D, wraz z 75% płatków śniadaniowych i 8-14% serów.

RDA dla witaminy A dla dzieci opiera się na modelu matematycznym zakładającym, że minimalna ekspozycja na słońce jest głównym źródłem witaminy D. Warto zauważyć, że ekspozycja na słońce dostarcza większości witaminy D, ale niektóre badania wskazują, że RDA dla dzieci powinno wynosić co najmniej 600 IU dziennie. Byłoby to około sześciu filiżanek mleka dziennie. Te liczby opierają się na National Health and Nutrition Examination Survey, który zebrał dane z lat 2005-2006. Średnie całkowite spożycie witaminy D wśród dzieci w USA w wieku od czterech do ośmiu lat wynosiło 9,3 mg dziennie dla chłopców i 7,9 mg dla dziewcząt.

Podobne tematy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *